Pytanie na Śniadanie

Słodkie hity z instagrama

Arbuzowe lody na patyku i krem brulee... w cytrynie. Wyobraźnia internautów nie zna granic :) To idealne przekąski na ciepłe, letnie dni, które nie tylko smakują obłędnie, ale tak też wyglądają. Jakie jeszcze słodkości sprawdzą się latem?

Krem brulee w cytrynie

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • trzy cytryny
  • 60 g cukru pudru
  • skórka z cytryny
  • 30 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty/ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przekrój 3 cytryny na pół i wydrąż miąższ. Wyciśnij sok z cytryny. Połącz śmietanę, 60 g cukru pudru i skórkę z cytryny w garnuszku. Gotuj te składniki na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny oraz pastę waniliową i pomieszaj. Przesiej mieszaninę, aby usunąć skórkę cytryny. Napełnij wydrążone połówki cytryny i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Po zastygnięciu wierzch każdego deseru posyp dość grubą warstwą cukru i podgrzej przy pomocy spożywczego palnika butanowego, aż cukier się skarmelizuje.


Arbuzowe lody

  • kawałek arbuza (okrągły i płaski)
  • borówki
  • jogurt naturalny
  • cukier lub cukier puder

Przygotuj kawałek arbuza - płaski i okrągły. Wytnij z niego miąższ, zostawiając skórkę nienaruszoną, o okrągłym kształcie. Miąższ z arbuza pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj jogurt naturalny i cukier lub cukier puder. Zblenduj na gładką masę. W okrągłej skórce umieść sześć drewnianych patyczków do lodów, w równych odległościach od siebie. Gotową masę wlej do okrągłej skórki. Na górę dodaj borówki. Schowaj arbuza do lodówki na sześć godzin. Po tym czasie, podziel arbuza na sześć równych, trójkątnych części. Lody gotowe.

Więcej na ten temat